sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Poniesteitä menomatkan yllätysvillillä

Sunnuntaina ei lopulta tullutkaan tarkentavaa viestiä tallilta tunneista. Hiihtoratsastuskisojen jälkeen sain kyydin tallille ja kello oli jo pari minuuttia yli kaksi kun soitin ja kysyin mitä tapahtuu. Vierailla hevosilla itsenäisesti meneminen ei edelleenkään napannut, joten halusin mukaan hyppäämään. Sain luvan mennä 14 tunnille vaikka olinkin sieltä jo myöhässä. Ratsuvalikoimaa ei ollut: Marwin. Vaikka eilen juuri uhosin etten tahtoisi hypätä sillä ja että sen on liian pieni minulle. Näin siinä kuitenkin kävi.

Anu oli onneksi apuna ja poni oli supernopeasti haettu sisään, putsattu ja varustettu. Tässä vaiheessa huomasin että unohdin eilen vaihtaa jalustinhihnan ehyeen. Ei ollut nyt aikaa tehdä sille mitään. Kuskin punttaus kyytiin ja oikoreittiä kohti maneesia. Ravasin pätkiä siellä missä pystyi ja olin oikein positiivisesti yllättynyt ponin fiksusta käytöksestä.

Kaverit (klo 13 tuntilaiset) tulivat pellolla vastaan ja Mara vähän kuikuili niiden perään. 3 edestä tullutta autoa menivät ongelmitta ohi. Mutta kun käännyttiin viimeisestä risteyksestä kohti maneesia niin tunsin että kohta poni lähtee. Ajattelin että lähtekööt. Virhe! Tuli ehkä yksi askel laukkaa ja sen jälkeen poni olikin nopea. Pää nippuun alas ja takasia sivulle ja ylös. Ei mitään mistä itse ottaa kiinni. Sen verran tuli kierrettä etten pysynyt kyydissä vaan tulin kankku edellä tiehen. Totesin että poni prkl ei ainakaan poistu paikalta ja pidin tiukasti ohjista. Kovasti samankaltainen maastoutuminen kuin muinoin Ressulta. Muutenkin poneissa on paljon samaa.

Kapusin hetkessä takaisin jaloilleni eikä poni ollut häipymässä. Yhä oli vain vähän villinä. Pidin tiukan kurin ja talutin maneesille. Mihinkään ei sattunut. Eikä turvaliivistä ollut iloa tässä. En oikein keksi mistä ponipömelit tulivat. Takaa tulleesta autosta?

Maneesissa oli vasta alkuverkkailu menossa, joten ehdittiin hyvin mukaan. Jalustimien lyhennys ja heti verkkalaukkaan puomien yli. Kuskin ponisäädöt olivat hukassa. Siihen nähden osuttiin yllättävän hyvin. Molempiin suuntiin laukkaa. Eikä tullut enää ponivillejä. Hitusen harmitti että käsky siirtyä käyntiin tuli juuri yhden räpellysylityksen jälkeen.

Estetehtävänä oli jumppasarja ravilähestymisellä. Maapuomi, 2 ristikkoa ja 2 pystyä. Alku innariväleillä, pystyjen eteen yhdet laukat. Tosin alkuun taisivat olla puomeina ja lopuksi viimeinen nousi okseriksi.

Meillä meni useampi kierros että Mara rupesi venymään väleihin. Vaikka Maralla on kuulemma todella venyvä laukka. Ravissa sentään eteni hyvin. Kun tultiin laukassa sisään niin aloitusvauhtikin tuntui sammuvan. Ketterästi poni silti nosti jalkansa puomeistä yli vaikka välillä tultiinkin väärillä askelmäärillä. Esteiden noustessa homma helpottui. Silti useasti linjan jälkeen oli väärä laukka. Poni suihki yli hyvin matalana ja ope ehdotti että antaisin vielä lisää ohjaa. Mentiin sitten lähes ilman tuntumaa. Taisin malttaa odottaa hyppyjä ihan hyvin mutta videolta meno on silti aika karsean näköistä. Taidan yrittää nostaa ponia esteistä yli tai vähintään tehdä jotain lentoliikkeitä. Kyynärpääni seilaavat ihan omiaan.

Haaveilin että mentäisiin vain pieniä jotta poni parka ei rasittuisi kovasti. Tässäkin kävi silti niin että Maralle nostettiin muita enemmän. Ehkä jonnekin 70 cm pintaan. Ei näyttänyt pelottavalta. Yli mentiin.

Oikeassa kierroksessa tultiin vain kertaalleen lävistäjän 3 laukan linja. Yli meni ja laukka vaihtui jälkimmäisen esteen jälkeen. Loppuraveja ei menty kun taas seuraavat käyttäjät tulivat maneesiin. Esteiden purku ja ratsain takaisin tallille. Nyt olin monta pykälää enemmän varuillani. Kuljettiin keskellä letkaa eikä Mara sanonut takaakaan tulevista autoista mitään. En silti viitsinyt pahemmin jutella ja kääntyillä taaksepäin.

Tallilla unohdin sitten taas vaihtaa jalustinhihnan ehyeen.

Yllätti suuresti että kankkuun ei tullut mitään jälkeä myöhemminkään. Tänään siinä ei tuntunut mitään. Pari päivää myöhemmin tuntui vähän muttei ollut kipeä. Molempiin etusääriini sain mustelmat.

Ongelmia:
tallilta ei tullut ilmoitusta ettei klo 15 tuntia ole
olin myöhässä 14 tunnilta
Marwin pukitti minut menomatkalla alas
jumpalla meni useampi kierros että rupesi venymään väleihin
kuski heilui hypätessä selässä ihan omiaan
mielestäni tarvitsisin isomman ratsun
sääriin tuli mustelmat putoamisesta

Parannusta:
muuten käyttäytyi menomatkalla oikein fiksusti
hyppäsi näppärästi
ei kieltoja eikä pudotuksia
kankkuun ei tullut myöhemminkään mitään jälkeä eikä missään vaiheessa sattunut isommin

Anu videoi hyppyjämme: (Päivämäärät videolla korjattu.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora