sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Suoruutta ja vaihtoharjoituksia

Sunnuntaina lumitilanne oli sen verran hyvä että estetunnit päästiin sittenkin pitämään kentällä. Tällä kertaa ainakin kolmessa ryhmässä. Menin ensimmäisen mukaan ja meitä oli 3 ratsukkoa. Pakkasta -10°C nurkilla ja paistoi aurinko. Kesähousuilla pärjäsi silti hyvin.

En taaskaan ehtinyt alkuverkkailemaan omiani. Kasattiin vähän esteitä ja sitten alkukäynnit. Lopulta hain ihan pitkällä ohjalla jo tuntumalle ja vähän taivuttelin. Ravissa parani aika äkkiä kelvoksi. Lopulta alkuverkat tultiin pitkän kaavan mukaan tekemällä pitkille sivuille raviavoja. Valitettavasti korjauskehotuksista jäi aika paljon kuulematta. Kaula suorempaan ja rennommaksi, kuvittelin. Sitten avoista jatkettiin puomin yli lyhyellä sivulla.

Laukassa en ole ihan varma pitikö avoa tehdä minkä verran mutta ajattelin kaikki pitkät sivut avossa. Siinäkin puomin (minikavaletti) yli lyhyellä sivulla.

Tehtävät aloitettiin kolmella ravipuomilla radan poikki, kuviona iso kahdeksikko kentän ympäri. Viimeisellä puomilla Hemppa tuppasi huojahtamaan oikealle suunnasta riippumatta. Ensin sain sen korjattua. Sitten piti ajatella avoa ja pitää ratsu vielä letkeämpänä puomien yli. Meille oikein hyvä huomio. Eihän tällaista hypätessä muista ja ehdi ikinä miettiä. Open tulkinnan mukaan Hemppa jähmettyy hypätessä. Parani. Näitä ei tultu (pohjan takia?) laukassa.

Sitten jatkettiin melko tavalliseen tapaan kolmella kavaletilla ympyröitä. Suoruutta ja vaihtoja. Huonosti lähtivät vaihdot ja kuskikin taas haaveili omiaan eikä tehtävä tarttunut mieleen. Lopulta Hemppa vaihtoi vasemmasta oikeaan kavaletilla. Keskimmäiselle ohjattiin tulemaan enemmän lävistäjämäisesti. Yleensä käsketään tulla pikemminkin linjan yli. Ensin ajattelin tietysti suoristusta radan poikki. Saattoi humma taas jäädä kaula oikealle. En huomannut.

Lopuksi tultiin lävistäjien suoria linjoja. Me tultiin askelta vähemmillä kuin ponit eli 5 + 4. Ensimmäinen viiden linja meni ihan ok joka kerta paitsi edelleen vasen laukka jäi uupumaan. Porttia kohti ekalla kerralla hidasti. Sittemmin lähti vyörymään. Kertaalleen vyöryi niin pahasti että takaset lähtivät lipsumaan alta ja otinko käyntiin vai seis. Sen jälkeen kuunteli vähän paremmin. Aseta paremmin vasemmalle. Kun sain koko kaulaa enemmän vasemmalle ja kuitenkin höllättyä ennen hyppyä niin löytyi lopulta vaihdot vasempaankin. Jes! Esteet pysyivät sangen pieninä. Ehkä 60 cm. Max 70. Tänään oikein passeli korkeus.

Loppuravissa oli aika kiva ja loppumetreillä myös keveni edestä. Siitä olisi taas ollut hyvä aloittaa.

Loppukäynnit käytiin pellon kautta ja Hemppa sai taas valita reitin. Taaempaa peltoa ei oltu aurattu hetkeen ja alkumatkasta oli aika paljon lunta. Kelkkajäljissä kulki ihan hyvin. Vähän pelkäsin mahdollisia kelkkoja mutta ei onneksi näkynyt yhtään peltoilumme aikana. Loppumatkasta vilu meni ytimiin. Hemppa olisi halunnut käydä vielä tarhankin kautta mutten suostunut.

Hikosi kaulasta sen verran että jätin sisälle syömään ja kuivumaan. Vasta kuuden aikoihin rupesi tulemaan hämärää. Ihana kevät! Pimeässä ratsastamista ei ole yhtään ikävä!

Ongelmia:
todella paljon opetuksesta jäi kuulematta
lopuksi yritti vyöryä
vyöryessä takaset lipsuivat alta

Parannusta:
ihana auringonpaiste läpi tunnin!
meille oikein sopivat alkuverkat
vasen laukka oli yllättävän hyvä
ei kieltoja
ei pukkeja
lopuksi löytyi molemmat myötälaukat
aamulla litistyneet varpaat eivät haitanneet ratsastusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora