torstai 29. joulukuuta 2016

Suoristamassa sekä kuskia että kimoa

Torstaina pääsin toista kertaa Defen kyytiin. Nyt olin hyvissä ajoin ja lopulta ehdittiin sekä kävellä hyvin, taivutella käynnissä että humputella kevyessä ravissa ihan runsaasti ennen kuin opetus alkoi. Kummasti oma työstömotivaationi alkuverkassa oli taas hukassa ja toivoin vain kiihkeästi että päästäisiin ohjattuihin tehtäviin. Tänään ratsukoita opissa oli 2 ja nyt oltiin leveämmässä päässä maneesia. Pihalla oli pari astetta plussalla.

Todellakin skarppasin heti kun opetus alkoi. Ensin tultiin käyntiä uran sisällä vain asettaen. Sitten myöhemmin me tehtiin avoa. Yritin keskittyä oikeaan käteeni ja hartiaani alusta asti ja nyt niistä tulikin vähemmän sanomista. Alkuun toki tuli. Taidettiin tehdä käynnissä myös väistöjä ja siirtää takaosaa sisälle. Tästä tuli kommentti että vasemmassa kierroksessa meille oikein hyvä alkuverkkaliike että saan itsenikin hallintaan. Kulmissa piti säilyttää tahti.

Sama juttu ravissa, ei mitään keventelyä vaan työskentelyä alhaalla istuen. Avoja ja yhä piti puhallella roskaa pois oikean hartian päältä. Varpaitakin piti kääntää eteen. Osa hevosen pullahduksista (joita en kaikkia edes huomannut) johtui tahattomista pyynnöistäni. Osasin kuitenkin korjata hyvin.

Sitten tultiin puolet ravia ja puolet laukkaa, jatkuvasti avoajatuksella. Vasemmassa kierroksessa heppa nousi muodosta nostoissa mutta teki nostot kuitenkin energisesti ja ilmavasti. Avoa piti ajatella heti laukassa ja unohdin tämän ainakin ensimmäiset 3 kierrosta. Raville tuli tasaisesti. Lopuksi laukattiin ympäri ja käännettiin takaosa sisään väistöajatuksella, siinä piti pyytää myös isompaa laukkaa eteen. Nyt ei irronnut kovin lennokkaasti. Hevonen oli oppinut jo tehtävän ja tarjosi itse ravia oikeassa kohdassa. Tästä ei palkittu vaan komennettiin eteen laukassa.

Oikeassa kierroksessa Defe tuntui vähän makoilevan vasemmalla ohjalla. Ei pahasti mutta kuitenkin. Ravipätkissä käännettiin hepan muoto avosta käänteiseen sulkuun eli perä seinälle. Nostoon vaihdettiin ajatus avoon. Laukassa ohjeeksi tuli ajatella vastalaukan asentoa enkä tajunnut yhtään. Huomasin kyllä kun sanottiin että vasen lapa vähän pullahtelee ulos ja sen jälkeen osasin tasapainotella tätä hyvin paremmaksi. Tässäkin lopuksi sama juttu että väistöajatuksella perä sisään ja isoa laukkaa. Ei oikein lähtenyt lentoon tässäkään kierroksessa. Ei lähellekään keskilaukkaa. Lopuksi tasoittui nopeasti takaisin avoon.

Enempiä ei tehty vaan sain kevennellä pois kaverin vielä jatkaessa hommia. Ohjaa sai antaa ihan reilusti pidemmäksi ja pyöreänä heppa ravasi. Välillä piti muistuttaa aktiivisuudesta. Nyt tunsin oikeassa kierroksessa ihan selvästi vasemman lavan yritykset pullahdella ja perän halun kääntyä sisälle. Perästä en tosin ollut varma että aiheutanko sitä itse.

Taas oli oikein opettavaista. Defellä on kyllä hyvä työmotivaatio! Mukavaa oli saada itse niin paljon kehuja. Toki huomasin liudan pieniä hutilointeja, joista ei tullut sanomista.

Vasta loppukäynneissä hevonen taas lamaantui. Alkukäynneissä pienellä tuntumalla nenä pitkällä käveli ihan asiallisesti.

Ongelmia:
hepo oli enemmän vasemmalla ohjalla
en ihan tajunnut ajatusta vastalaukan asennosta
huomasin monenlaista pientä hutilointia, josta ei tullut sanomista (suoraan ratsastus, väistön aloitus)

Parannusta:
kuski oli suorempana
hevonen vastasi pyyntöihin hienosti
ei ollut edestä raskas

Tunnin jälkeinen pose. Muut rajattu härskisti pois kuvasta.
©Unski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora