tiistai 18. helmikuuta 2014

Kieli edellä kiihdyttelyä


Tiistaina oli sitten ensimmäinen kerta kun lähdin Redin luo ilman omistajaansa. Hepo tuli tarhasta kiltisti sisään, hörisikin. Hoitaessa ja varustaessa oli pääosin nätisti, satulaa vähän luimi. Keli oli nollassa eikä alkuun taivaalta tullut mitään (ravityön aikana satoi hetken räntää), joten hepo sai olla ihan nakuna. Pientä hyörimistä oli kun menin selkään, joten ratsu sai ensin pyöriä ympärilläni. Itse selkäännousussa seisoi sitten lähes täydellisesti aloillaan.

Tänään saatiin juhlallisesti koko kenttä omaan käyttöön koko ajaksi. Itse olin edelleen puolikuntoinen, joten kovin kovaa rääkkiä en ollut suunnitellut. Käynnissä ensin pyöriteltiin, vähän takaosan väistätystä, paljon ympyröitä ja jonkin verran voltteja. Sitten ravissa sama juttu. Ei juossut alta muttei ollut niin rento kuin olisin halunnut. Vasen kierros varsinkin tuotti hankaluuksia. En saanut ulko-ohjalle kunnolla tukea vaikka yritin mitä. Asetin sisään ja ulos, ylitaivutin, väistin takaosaa, tein siirtymiä käyntiin ja seis. Redin tämän päivän erikoisuus oli että aivan jatkuvasti oli juoksemassa kieli ulkona. Ajattelin että johtuu liian kovasta kädestäni mutta vaikka tietoisesti yritin höllentää otteita ja ratsastaa enemmän pohkeella niin tilanne ei juuri parantunut.

Aika pitkällisen ravipyörittelyn ja välihuilien jälkeen otettiin sitten laukkaa. Redillä oli vauhtia. Edelliskerran hillitystä ja hallitusta menosta ei ollut jälkeäkään. Lopulta yritin vain laukkuuttaa hevosesta ylivirtoja pois. Harmi että mulla loppui kunto ensin. Redi vain jatkoi kiihdyttelyä. Jos en kovin määrätietoisesti hidastanut niin jarrutteluun saattoi mennä kaksi kierrosta kentän ympäri. Koska olen kuitenkin vähän itsepäinen niin laukkaharjoitukset jatkuivat aika pitkään. Pääty-ympyröitä, avoja, voltteja. Redi silti työnsi kieltä ulos, painoi kädelle ja kiihdytti. Onneksi pohja oli tarpeeksi hyvä. Hepalle tuli hieman hiki mutta villivirrat ei vain lähteneet.

Loppuun tein vielä laukka-ravisiirtymiä. Alkuun tuntui tosi huonolta idealta mutta hallitumpaa laukkaa sain näin. Tarpeeksi usein uutta ajateltavaa auttoi. Tästä sitten innostuin tekemään muutamat vaihdot ja lopuksi vastalaukkaakin. Hepo laukkasi mieluummin vasenta. Oikeasta vaihteli vasempaan. Kaarteet vasemman ollessa vastalaukkana ei tuottaneet mitään ongelmia, toiseen suuntaan vaati muutaman yrityksen että pysyttiin vastalaukassa ja siirryttiin hallitusti raviin.

Tänään huomasin että ulos liiraavat kaarteet johtuvat osin jännittyneestä sisäreidestäni. Mutta hevoselle selvästi haastavampaa oli vaihtaa oikeasta kierroksesta vasempaan. Kaatui tasapainottomasti sisään ja kiihdytti.

Vielä loppuraveissa Redi nosteli itsekseen laukkaa. Välillä piti pysäyttää meno yhden ohjan pysäytyksellä kun muu ei meinannut mennä perille. Loppukäynneissä vielä jaksoi sinkoilla laukkapyrähdyksiä. Pohdin että olisiko pitänyt päästää hepo vielä juoksemaan kentälle irti. Päivän missiona ollut ratsastaa hepo hyväksi ja nauttia huomenna työn hedelmistä ei tainnut onnistua. Loppuun tehtiin vielä hetki talutusharjoituksia. Ne onnistuivat yllättävän hyvin. Seuraaminen, pysähdykset, kiemurtelu, etuosan väistö, etuosan ympäri pyöriminen ja peruutus. Takaosan väistöä en saanut toimimaan. Pitkästä listasta huolimatta aikaa tähän meni vain joitakin minuutteja.

Ongelmia:
heppa oli virtaisa
säikkyloikat
kiihdyttely laukassa
en ole tarpeeksi tehokas keksimään jatkuvasti uutta

Parannusta:
vastalaukat onnistui helpohkosti
talutusharjoitukset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora