tiistai 5. tammikuuta 2021

Suoria linjoja ja ympyröitä enimmäkseen kavalettikorkeudella

 Tiistaina tuli sen verran perumisia että oma tunti siirtyi jo neljäksi. Onneksi työt antoivat sen verran periksi. Hevonen luvattiin laittaa valmiiksi ja tämä sopi itselleni hyvin. Yhä viileä -13°C.

Menomatkalla riemuitsin kun puoli neljän jälkeen ei ollut vielä säkkipimeää!

Olin tallilla varttia vaille ja Senja löytyi karsinastaan ulkoloimi päällä. Hiukkasen tuli kiire mutta olin vain 2 minuuttia myöhässä maneesissa. Esteet olivat lähes valmiina ja 6 yli olin jo ratsailla. 6 ratsukkoa tunnilla.

Käveltiin alkuun taas ovikulman ohi, tänään hitusen arastellen. Kun sitten piti ohittaa se ravissa niin opejakkaralle olikin ilmestynyt loimi ja Senja kauhistui. Jälkimmäisen kierroksen laukkaverkka meni höpöksi kun piti totutella uudelleen ovikulmaan. Jälkikäteen ajateltuna olisin varmaan voinut laukkailla muualla ja totutella loimeen myöhemmin. Mutta enpä sitä tuossa tajunnut. Tosin ei siitä jälkimmäisen suunnan laukkaamattomuudesta ollut haittaa.

Yritin muka työstää ja taivutella hummaa, aika vajaavaiseksi taas jäi. Vähän puksuttelua kuskilta.

Tultiin ravissa ensin puomeja, sitten ravilähestymisellä ristikolle. En muista että olisi tullut juuri kommentteja. Meni ihan ok. Ristikolta nousi joka kerta toivottu vasen laukka. Eniten oli ongelmia ruuhkassa kun suoraan menevät ja ympyrällä olevat ristesivät samaan aikaan. Laukkapuomit osasin tässä ratsastaa vielä hyvin ulko-ohjalla ja Senja sovitti askeleensa vaikka puomit olisivat olleet vähän pois paikoiltaankin.

Tultiin noin kertaalleen laukassakin. Liuta puomeja ja ristikko. Tasaista ja helppoa.

Sitten vaihdoin hanskat taas kevyempiin. Senjalle plussat siitä ettei välittänyt kaverihepan pömeleistä ja spurttailuista mitään.

Tultiin myös toisen sivun linja vasemmassa laukassa. 16 metrin väli, 4 askelta kavaletilta ristikolle. Tasaisesti ja rennosti joka kerta. Tultiin ehkä kolmesti. En muista hypättiinkö eka linja vielä pystynä, ehkä ei?

Loppuun tultiin vielä rata. Ympyrä ja linja, ympyrä ja linja, tyhjä lävistäjä, linja ja ympyrä. Meidät jätettiin vikoiksi ja esteitä vähän nostettiin. Toinen oli ehkä 70, toinen 75. Sama olisi ollut hypätä vähän pienempänäkin mutta jälkikäteen keksin tästä yhden plussan: kuskille ei tule rimakauhu kun loikkii säännöllisesti muitakin kuin minejä.

Ravailin ja laukkailin vähän pohjille ja siinä sain suuntaa vaihtaessa vaihdot. Muuten Senja oli sangen rento ja jo löysyyden rajamailla. Muuten radalla oli siistiä menoa mutta nyt puomiympyrä meni vähän turhan pitkällä hevosella. Pelkäsin että 4 laukan väli sen perään jäisi niin rauhallisella laukalla pitkäksi mutta paikka osuikin ihan nappiin ja oli oikein rento hyppy. Laukka taisi vaihtua vääräksi enkä meinannut saada sitä heti vaihdettua takaisin vasemmaksi. Heti perään lävistäjällä piti vaihtaa takaisin oikeaksi ja siinäkin taisi olla vähän lötkö. Loppu meni kuitenkin helposti ja kuulemma oikeassa laukassa osasin hyvin tulla pystyyn esteen jälkeen. Itseäni nauratti selässä kun ei tuntunut ihan priimalta.

Ope kehui hyvästä radasta ja sanoi että Senja taipuu ja kääntyy kivan tasaisesti molempiin suuntiin ja on selvästi mennyt siinä parempaan suuntaan. Totesin että annoin omista tehoistani ehkä 45 % enkä todellakaan ratsastanut niin hyvin kuin olisin voinut. Ope taisi todeta että joskus less is more. Yes yes. Tykkään muutenkin ratsastaa ilman turhaa painetta mutta rajansa kaikella.

Senja ei mennyt enää muuta, joten sai loppuverkkailla rauhassa. Yksäripääty oli tyhjä, joten menin parin muun tuntikaverin vanavedessä sinne. Ei varmaan mitään kovin näkyvää mutta Senja selvästi jännittyi siinä päädyssä. Takaoven päädyssä tuli pikkusäpsyjä vaikkei kovin lähelle mentykään. Lopulta tuli myös sen verran iso sivusäpsy että kuski pudotti toisen jalustimen. En silloin tajunnut että kentällä oli hevosia ja Senja säikkyi varmaan niitä. Vaikka etäisyyttä oli varmaan (mielestäni turvallinen) 50 metriä.

Tallissa humma sai hyvät loppuhoidot ja vielä rapsutukset päälle. Rapsutteli taas takaisinkin.

Ongelmia:
loimien tuijottelu
kieli pilkotti ravissa suusta pitkin tuntia
oli vähän hidas jalalle
kuski matkusteli
loppuverkassa otti sivusäpsyn ja kuski pudotti toisen jalustimen
oli vähän puksuttelutunti
alaselkään kävi viima kaikista vaatekerroksista huolimatta

Parannusta:
tallille mennessä ei ollut säkkipimeää
tasaista menoa
Senja ei välittänyt kaverin pömeleistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora