sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Turkan tallimestaruudet

Sunnuntaina oli kisapäivä Turkalla ja herätys ennen auringonnousua, yyh! Sateinen ja hämärä +10°C. Onneksi tihku loppui aamuun ja iltapäivällä oli jo ihan asiallinen (pilvinen) syyskeli.

Luvassa siis Turkan oppilaiden mestaruudet eli yhdistetyt koulu- ja estekisat. Itsellä ratsuna Roco ja lähdettiin kisaamaan kisatiimin mestaruudesta. Luokkina siis K.N. Special ja 90 cm. Ensin koulustartti aamusta kisojen kolmantena eli pian kymmenen jälkeen.

©Kata


Olin aamulla omaan tapaani myöhässä jo tallille lähdössä. Onneksi olin tehnyt sen verran väljän aikataulun että olin kuitenkin ensimmäisten joukossa hakemassa hevosta sisälle. Onneksi oli myös apukädet mukana, sillä laidunkaverit olivat taas portilla tulossa mukaan. Tällä kertaa pysyivät vihdoin aidoissa.

Roco oli märkä muttei kamalan likainen. Erityistä kisapuunausta en tehnyt.

©Kata


Verkka oli isolla alakentällä ja kisarata pienemmällä yläkentällä. Verkkaan mentiin n. 9.40. Kävelin rauhassa alle. Rocon sai tänään yllättävän helposti vähän lyhyemmäksi ja pyöreälle niskalle. Ravissa sama juttu. Keventelin voltteja ja temponmuutoksia. Sitten aika yllättäen tuli käsky että 3 ensimmäistä yläkentälle. Tein vielä pikaisen laukkaverkan ja menin sitten perässä.

Alkusäätöä oli sen verran että meni varmaan lähemmäs 10 minuuttia ennen kuin ensimmäinen pääsi aitoihin. Odottelijoille oli aika niukasti tilaa reunoilla ja Roco oli ehtinyt nukahtaa. Päätin käydä vielä herättelylenkin alakentällä.

©Kata


Raippa matkaan ja ripeät laukkapätkät molempiin suuntiin. Kannatti käydä. Kun palattiin takaisin meitä edeltäväkään ei ollut vielä aloittanut vaan sai juuri lähtömerkin. Hyvä aikataulu siis.

Odotellessa tein siirtymiä ja nyt Roco rupesi vähän venkuloimaan.

Aidoissa keventelin eteen ennen omaa vuoroa. Vähän erilaiset aloituskuviot keskilinjaa pitkin. Vielä laukkapätkä loppuun vaikka vihellys tuli.

©Kata


Itse suoritus oli hieman unelias. Ei meidän parasta menoa. Ensimmäisellä kiemuralla vänkäsi vastaan. Keskiraviin ei tullut suurta eroa. Volteilla yritin törkkiä reilusti eteen ettei Roco nukahtaisi. Pysähdykset ok. Käynnissä ei kovin aktiivinen. Pelkäsin lähteekö raviin ja laukkaan ollenkaan. Ravia lähdin pyytämään vähän ennen. Samoin laukkaa, joka nousikin heti. Eli vähän liian aikaisin. Lävistäjällä pudotti pari askelta liian aikaisin raville. Jälkimmäinen laukka ei taas meinannut nousta ja tuli vasta nelisen askelta myöhässä. Siitä kiltisti vitonen, joka oli huonoin numeromme. Taas yritin törkkiä lisää vauhtia. Tämäkin lävistäjä putosi liian aikaisin pois ja Roco tuli pidätteestä lähes seis. Skarppasin ja loppulinjasta tuli taas 7. (Kuten myös 3 askeleen käyntisiirtymästä ja ravivoltista oikealle.)

Pauliina videoi kouluratamme:
 


Tuomarina oli oma ope. Olin aika linjassa pisteiden kanssa mutta tuolla menolla 63,400 % tuntui silti kiltiltä. Tosin tämä selvisi vasta kisojen jälkeen. Tähän mennessä en ole nähnyt virallisia tuloksia. Oltiin 10 kisaajasta noin seitsemänsiä mutta erot olivat aika pieniä.

"Tarkkuutta siirtymisiin. Ajattele eteenpäin, että ei töksähdä. Siisti, tasainen suoritus."

Perään kaikki muut menivät kouluosuuden ja sitten oli esteosuuden vuoro. Välissä oli siis yli neljä tuntia luppoaikaa. Rata rakennettiin alakentälle ja alkamisaika oli mysteeri. Tuli vähän epämääräinen ohje kävellä rataa ja kun sen lopulta kävelin vielä kunnolla niin huomasin muiden olevan menossa jo verkkaan. Onneksi olin itse vasta kymmenentenä starttivuorossa.

Ratapiirros.


Hepan varustamiseen sain onneksi apuja. Jalustimet olivat taas junnumalleja lukuunottamatta kaikki hukassa. Menin sitten ilman jalkkareita kyytiin ja verkkaan yläkentälle. Hölkkäsin ja laukkasin ilman jalkkareita. Roco oli onneksi ihan pirteänä.

Eka kuski toi jalkkarit oman suorituksensa jälkeen ja helpotti kummasti. Verkkamme oli silti suht ripeä ja napakka. Hyppyjä otettiin 3. Ristikko, pysty ja okseri. Okserille paikka jäi vähän kauas mutta Roco meni kunnon ilmavalla loikalla yli. Odotettiin vielä hetki ponia (jottei jää yksin kentälle) ja sitten mentiin alas.

Radalle pääsi melko pian. Kävin näyttämässä erikoisemmat esteet ja jokusen okserin. Arvelin etten pärjää poneille ajassa. Kenttä oli yhä sen verran märkä ettei ihan kaistapääkurvailuja voinut ajatella. Meinasin silti tehdä suht pienet tiet.

Hyppääminen oli tänään helppoa kun Roco eteni itse. Minulle jäi tasapainotus. Linjat mentiin niillä askelmäärillä kuin pitikin. Kakkoselta kolmoselle 14 metrin linja kolmella. Ennen sarjaa käänsin kasin sisäpuolelta. Sarjaväli venyttiin yhteen vaikka se kuulemma on Rocolle pitkä.

Kaarteessa ennen seiskaa sain pidettyä aktiivisen laukan ja seiska tuli hyvin. Oikaisin aavistuksen liikaa kasille ja väli jäi hitusen ahtaaksi. Ysille eli trippelille käänsin ykkösen sisäpuolelta. Hyvin yli. Sen jälkeen tiukka käännös kympille. Mutta hetkonen, olinkin kääntämässä väärälle esteelle eli jo aiemmin vastaan tulevalle vitoselle. Reittiin tuli vähän mutkaa ja huonohko lähestyminen kympille. Pakka vähän hajosi ja viimeinen linja meni luikeroksi. Viimeiseltä esteeltä puomi mukaan. Eikä siis vieläkään puhdasta ysikymppiä. Muuten olin kyllä rataan oikein tyytyväinen!

Pauliina videoi esteratamme:


Aikamme oli reilun minuutin ja puomi pudotti meitä sijan tai pari alas. Taidettiin tässäkin olla noin seitsemänsiä.

Roco jatkoi vielä sennuluokan esteradan toisen kuskin kanssa ja ripeällä nollalla sijoittui. Yllätyksenä tuli se, että jaettiin palkinnot vielä erikseen koulu- ja esteosuuksistakin. Sekä yhdistetyt mestaruuspalkinnot. Tehokkaimmille oli siis tarjolla 3 ruusuketta ja pokaali. Me jäätiin tänään ilman, mutta se nyt oli sangen odotettavaa. Jospa ennen seuraavia kisoja saisi vaikka ainakin 2 koulutreeniä alle. Heh. Lähdinkin nyt lähinnä kisailemaan kisailemisen ilosta. Tietysti yrittämään parastani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora