tiistai 25. helmikuuta 2020

Vaativampi vastalaukkakuvio

Tiistaina oli taas perinteinen koulupäivä Sakulla. Pihalla -5°C ja humma oli valmiina edellisellä tunnilla. Meidän tunnillamme tänään 5 ratsukkoa.

Tallille lähtiessä kuvittelin että keli olisi yhä nollassa. Pieleen meni. Menin sitten alkutunnin ihan tavallisilla rukkasilla. Sormet eivät jäätyneet mutta muuten oli vaikeaa kun ohjat luistivat pahasti ja siksi puristin nyrkkejä kovemmin kiinni. Pikkurillit tuntuivat olevan jatkuvasti jotenkin vinossa ja lytyssä. Pidin takinkin päällä ja tarkoitus oli purkaa se alkuverkkojen jälkeen mutta lopulta ei tullut sopivaa hetkeä. Hyvin epäkorrektisti siis takki auki toppaliivin päällä koko tunnin. Ei onneksi tainnut lepattaa yhtään. Aavistus liian kuuma sen kanssa. Hanskat vaihdoin alkuverkan lomassa ja sormet pysyivät lämpiminä. Olipa ihanan helpon tuntuista rukkasten jälkeen ratsastushanskoilla!

Alkuun mentiin taas käyntiä sekä keskiympyrällä että suoraa uraa pitkin. Hidasta, aseta, väistä. Reaktiot. Tänään yritin vähän kovemmin mutta yhä aika hellästi. Saku ei tuntunut tykkäävän rukkastuntumastani. Väistöä kuitenkin löytyi. Yhä piti muistaa taivuttaa. Ja edelleen unohdan aina puhuttiinko asetuksesta vai taivutuksesta.

Ympyrällä tehtiin myös liuta siirtymiä käynnistä raviin ja takaisin. Kun piti olla ripeä niin rupesin herkästi hätäiseksi. Ravissa Saku kuitenkin malttoi paremmin kuin käynnissä. Uraa pitkin oikea kierros oli ok, vasemmassa kartteli kovasti uraa katsomon kohdalla ja ponien lähdettyä C-päädyssä. Välillä vähän juoksenteli mutta volttaisin tilanteen haltuun. Ympyrällä tehtiin samaa asettamista ja väistämistä. Ravissa mentiin vähän pienempää ympyrää kuin muut ettei jääty jalkoihin.

Suoralla tehtiin myöhemmin voltteja käynnissä ja sitten voltattiin harjoitusravissa. Rennompi kaula Sakulle. Käynnin tunnetta haettiin raviinkin. Alkuun en edes huomannut ravissani mitään vikaa mutta taisi se volttien myötä rentoutua. Tänään muistin miettiä myös painoani keskelle. Eikä tullut sanomista etukenotuksesta. Väliin aina voltattiin käynnissä. Volttasin niin innolla että välillä meinattiin olla kaikki samassa kasassa.

Seuraavaksi mentiin muuten käyntiä mutta tallin puolen pitkälle sivulle tehtiin voltti laukassa. Tai toinenkin jos ehti. Laukat nousivat näppärästi ja skarppasin taas etten itse valahda ulos. Alassiirtymiin jäi hiomista. Tasapainon kadottua ei auttanut kiskoa käyntiin vaan ravissa eteen. Molempiin suuntiin näin. Ei kiihdytellyt eikä karkaillut.

Laukkatyöhön tuli tänään uusia kuvioita. Voltti alkuun ja loppuun ja KN:n kaari väliin. Tiesin että toiseen päätyyn ei päästä, joten palasin uralle kirjainta liian aikasin ja tein voltin siihen. Parempi näin. Oikea kierros sujui helposti.

Seuraavaksi tehtiin oikeasta alkaen kolmikaarinen oikeassa laukassa. Saku kiihtyi ja kaatui, vedin kuulemma liikaa sisäohjasta. Olin jo unohtanut kuinka vaihtoherkkä se on. Stiplu ja toinen. Kun en vetänyt ohjasta niin ei kääntynyt. Saatiin vielä viimeinen mahdollisuus ja tein suosiolla loivemman version. Nyt pysyttiin oikeassa laukassa. Päädyssä yhä kaatui sisään eikä päästy uralle. Laukkakin unohdettiin turhan aikaisin pois.

Vasemmassa loiva kiemura taisi tuoda jo etujalkavaihtoja. Ehkä tehtiin vielä korjauskerta. Kolmikaarisella tuli yhä vaihtoja. Tiesin jo ennalta että ollaan taas Sakun kanssa molemmat liian kiihdyksissä mutten osannut rauhoittaa tilannetta. Oman vuoron tullessa kantattiin C:stä sisään ja ammuttiin liikkeelle. Ope käski tehdä voltin. Meni hetki että tajusin. Voltti ja toinen ja saatiin itsemme asemoitua paremmin reitille. Kummasti löytyi rauhakin. En muista tuliko vielä kolmas voltti mutta sitten tehtiin meiksi oikein nätti ja asiallinen vastalaukkakuvio ilman vaihtoja. Toki yhä vähän sisään valuen. Mutta muutos oli huikea! Harmi vaan että ilman open rauhoittelua en tähän pysty.

Ope taisi kuvitella etten huomaa kiirettämme. Tiedostan sen oikein hyvin mutten osaa itse päästä siitä eroon. Minulle tuli kommentiksi ettei ole ikinä niin kiirettä tulla tehtävälle etteikö ehtisi tehdä valmisteluvolttia. Pitää yrittää muistaa. Vaikka refleksini sanookin että jos ope sanoo äkkiä, ripeästi tms. niin sitten tuutataan jo vauhdilla tulemaan. Tyylistä viis.

Tänään ei ravattu loppuun. Eikä tullut jäätymää tunnin jälkeen vaikka hiki tulikin.

Ongelmia:
pakkanen
rukkasten huono pito
tänään Saku kartteli taas oikein huolella katsomopuolen uraa ja C-päätyä
kiihdyttely laukassa
rikot vastalaukoissa

Parannusta:
open zenityksellä löytyi rauha ja vastalaukka säilyi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora