sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Täsmähöykytyksen jatkotunti

Sunnuntaina aamulla oli kaunis auringonpaiste. Vaan iltapäivällä rupesi taas vihmomaan lunta. Tällä kertaa ei onneksi jäänyt maahan asti. Ajelin siis lumisateessa tallille mutta perillä aurinko rupesi taas pilkottamaan.

Tänään luvassa oli jatkoa eiliseen eli täsmäkoulupiiskurointia Hempalle. Omistaja lupasi olla enemmän apusilminä eikä opettamassa. Onneksi rupesi tulemaan kuskillekin ohjeita.

Itsenäisesti otin taas Hemppaa käynnissä avuille. Nyt laitoin kouluraipan alusta asti oikeaan käteen. Samat vinoudet olivat yhä läsnä kuin yleensä. Lapa pullotti vasemmalle, perä oikealle. Hempp yritti makoilla vasemmassa ohjassa ja oikea oli tyhjä. Kun oikeaan ohjaan otti tuntumaa niin herkästi kaula kääntyi oikealle.

Tänäänkin menin aika paljon ympyröillä. Vaikka lämmintä oli vain noin +5°C niin poolossa ja välikausitakissa oli tikahduttavan kuuma. Ilman takkia taas olisi tullut kuolemantauti. Vaihdoin takin toppaliiviin ja tämä oli paljon parempi vaatetus. Ei tuullut keskikroppaan mutta ilmastointi toimi koko käsivarsien matkalta.

Ope laittoi meidät hommiin. Alkuverkassa oli yllättävän asiallista menoa. Ei ihan tasainen mutta helpon B:n muoto. Puolierot olivat roimat ja vasen kierros taisi olla paljon helpompi. Nopeat ja aktiiviset takajalat. Siitähän se Artsikin aina lähtee liikkeelle. Aika paljon sai käyttää jalkaa, välillä ponipohkeitakin. Mutta se yllätti, että raipankäytöstä oikean pohkeen takana ei tullut tänään pahemmin protesteja. Kahdesti vähän nosti jalkaa ja loput parikymmentä kertaa joko vähän hidasti tai toivotusti aktivoitui. Kuskille tuli kuuma.

Aloitettiin oikeassa laukassa ja siitä tuli ihan asiallinen. Ei kyllä hetkessä. Sen jälkeen vasen yllätti ja oli alusta asti sangen hyvä. Eipä sitä kovin kauaa sitten hinkutettu.

Luulin jo että sitten kevennetään pois mutta pahin oli edessä ja piti istua harjoitusraviin. Olin jo valmiiksi aika puhki. Vain laukkojen välissä saatiin lyhyt hengähdystauko. Eikä isossa ravissa hytkyminen parantanut ratsastustani. Pienissä osissa tämä olisi mennyt. Nyt vain ulisin säännöllisesti että saanko keventää ja aina vastaus oli ei. Kokoa ravia, aktivoi takajalkoja, pyydä eteen. Oikeassa kierroksessa Hemppa kääntyi huonosti ympyrälle ja imeytyi herkästi uralle. Raippa oli yhä oikeassa kädessä, joten vasen jalkani oli yksin. Vähän epätasaista menoa ja aika pitkään vielä piinattiin.

Aikamoinen helpotus oli lopulta kun sai keventää. Loppuhölkät. Itselleni ensimmäinen missio oli saada humma irti vasemmasta ohjasta. Ei siitä täysin letkeää tullut mutta vähän parempi. Suuntaerot olivat yhä merkittäviä. Useampi kierros meni työstäessä mutta nyt kunto kesti vaikkei välissä saanutkaan huilia.

Pelkäsin että selkäni suuttuu harjoitusravista mutta lopulta oli taas aiempaa parempi. Yritin kyllä venytelläkin (illalla).

Loppukäynnit käytiin peltolenkin kautta. Vähän oli lunta ja märkää mutta hyvin pääsi. Auringossa oli lämmin mutta tuulenpuuskissa tuli vilu. Olisi pitänyt laittaa takki takaisin.

Hemppa oli yllättävän vähän hikinen vaikka oletin että nyt olisi huhkinut kunnolla. Hummalle mehut, välipala ja hetken huili ennen estetuntia.

Ongelmia:
oli taas alkuun vähän työlästä
välillä piti komentaa aika kovasti että meni eteen
oikea ohja oli vaikea pitää tuntumalla kun toisessa päässä ei aina ollut ketään
oli kuskillekin aika rankkaa
ope kielsi myötäämästä niin isosti mutta se oli sisäänrakennettu refleksi ja lipsahti säännöllisesti

Parannusta:
ei hermostunut raipasta oikeassa kädessä
raippaa sai lopulta käyttää oikean pohkeen taakse ilman protesteja
selkäni ei suuttunut harjoitusravista
vasen laukka oli poikkeuksellisen hyvä
Hemppa löysi työskentelymoodinsa

Hannakaisa videoi pätkiä menostamme:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora