torstai 2. helmikuuta 2017

Ehkä vuoden paras koulutunti tähän asti

Torstaina päädyin taas markkinoinnin uhriksi. Olin tosin jo ainakin varttia aiemmin miettinyt että olen tainnut lepäillä jo tarpeeksi ja olla riittävän monta heppailumahdollisuutta pois. Vielä kun sain valkata itselleni Listran ja ratsukoita oli tunnilla lisäkseni vain 2 niin ei ollut yhtään hullumpaa. Kovin kiirehän sinne tunnille tuli kun estetunti venähti. Onneksi ope (entinen tuntikaveri) satuloi Listran valmiiksi. Samalla tamma rauhoittui ja oli suitsiessa ihan aloillaan.

Alkukäyntien jälkeen kentällä viriteltiin piuhat. Vaikka estetunnilla tarkeni hyvin niin nyt oli näpit jäässä. -4°C ja tihutti vettä. Tunnin jälkeen huomasin että reisistä oli mennyt tunto.

Ensimmäinen tehtävä oli mieluisa. Pysähdys aina ennen kulmaa. Tätä käynnissä ja ravissa molempiin suuntiin. Siinä menikin hyvin aikaa. Rentouta kädet, ei kiemurtelua, huolellinen suoristus kulman jälkeen, yritä pysähtyä tasan, pidä pysähdyksessä tamman mielenkiinto, pidä ulkotuki, kyynärpäät kylkiin. Tässä oli sen verran hyvä litannia muistettavaa että aina meinasi unohtua jotain. Kiemurreltiin herkästi. Samoin metsäpäädyssä Listra vähän jännittyi ja kulmissa kuikuili vielä enemmän omiaan. Sain ratsastettua pysähdyksiin tasan kun muistin valmistella ja ratsastaa pohkeilla. Muistin tämän noin kerran kierroksessa. Lohduttavaa oli että Listra kuunteli aika hyvin eikä juuri kipitellyt. Ravistakin pysähtyi ihan asiallisesti. Kulmat tosin kääntyi lähinnä käynnissä.

Seuraava tehtävä oli tulla parkkiksen pitkälle sivulle ravissa voltti, lyhyet sivut ravia, toinen pitkä sivu laukkaa. Meille bonuksena koko parkkiksen sivu avoa. Siinä ei saanut jäädä sisältä kiinni. Vasemmassa kierroksessa sisältä oli kamalan vaikea höllätä kun vasen pohje ei ollut läpi. Demonstroin miten pää ja kaula lähtee ulos jos löysään sisältä. Vastaus oli ettei tarvitse ratsastaa kokonaan ilman sisäohjaa. Se oli mielestäni hyvin kommentoitu. Välillä volttaisin vähän ylimääräistä välimatkojen takia. Yritin siellä ratsastaa huolellisesti sisäpohjetta läpi ja taivuttaa. Olin kyllä aika epävarma mikä on sopiva tuki ulkoa. Liian höllästä ulkotuesta tulikin välillä sanomista. Nyt kyllä huomasin että sain ratsun myös taipumaan volteilla. Pikemminkin johtamalla kuin vetämällä. Tämäkin oli hyvä ahaa.

Avot oli alkuun hankalahkoja. Kiemurreltiin mutta kai siitä näki mitä yritetään tehdä. Voltti välissä auttoi paljon. Molempiin suuntiin tultiin niitä myös ilman volttia laukassa. Ehkä siitäkin vähän näki mitä yritetään. Jossain välissä näitä ennen meiltä otettiin piuhat pois. Ei Listra ihan simsalabim myödännyt rennoksi mutta yllättäen suorana nostetut laukat auttoi siinä parhaiten. Ne oli siistejä ja saatiin laukka tehtyä oikeasti suoralla uralla suoralla hevosella. Ravillekin antoi hyvin ennen kulmaa. Nostoista varsinkin tykkäsin.

Lopputunnista tajusin tarkasta käskytyksestä laittaa kyynärpäät kiinni kylkiin. Kun rupesin ajattelemaan pidätteetkin kyynärpäihin niin laukassa tamma rupesi myötäämään ja laukan jälkeen raveista tuli jo tasaisia ja rentoja. Lyhyet loppuravimme mentiin jo ihan mallikkaasti.

Listralla oli tänään kiva energia muttei kuitenkaan kipitellyt hallitsemattomasti. Yhden säikkysäpsyn otti ja spurttasi pelottavalla lyhyellä sivulla suoraan eteen. Nopeasti sen siitä sai haltuun. Tykkäsin tehtävistä ja siitä että vaadittiin paljon ja annettiin tarpeeksi tarkat ohjeet ja korjauskehotukset. Kehujakin tuli riittävästi. Varmistin toki vielä opelta että avossahan ei siirretä takaosaa mihinkään. Tästä oltiin samaa mieltä. Rupeamme näemmä ymmärtämään toisiamme. En päässyt humputtelemaan vaan ihan oikeasti keskityin työskentelemään. Pakkohan siitä on tulla hyvää kun kaikilla on sama päämäärä saada ratsukko kulkemaan hienosti.

Ongelmia:
vähän kiemurreltiin
en huomannut kaikkia virheitäni, esim. käsien jännittämistä
viimeinen laukka nousi väärin
yksi säikkyspurtti eteen

Parannusta:
laukat nousi näppärästi ja oikein
oli tasaisimmillaan laukassa ja sen jälkeen
sain taivutettua paremmin
tykkäsin tästä tunnista kovasti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora