maanantai 10. maaliskuuta 2014

Kevätmutailua + hevoshaaste


Maanantaina jo ennen tallille menoa pähkäilin kovasti saamaani hevoshaastetta. Tarkoitus oli puuhata jotain (uutta) hevosen kanssa. Meni oikein pohtimiseksi, sillä onhan tässä aikojen saatossa ehtinyt kaikenlaista jo tehdä.

Listassa luki tuttuun tapaan Harmonia. Kysyin että voinko mennä ilman satulaa ja keksitään sitten jotain. Tämä sopi. Tallissa rupesin saamaan juonesta kiinni että miten saan hepan käyttäytymään. Raippa käteen ja jos meinasi ruveta uhkailemaan niin raipalla huomautus. Ei tarvinnut käyttää voimaa vaan pieni napautus riitti. Näin tilanteet eivät päässeet kärjistymään. Vähän yritti nostella jalkojaan mutta aika vähällä päästiin.

Kelinä oli pari astetta plussainen kevätsade. Kenttä oli märkä ja rapainen. Heti alkuun vitsailtiin että varmasti kivan mukavan pehmeä tipahtaa. Eipä mennyt kauaa kun testasin tämän. Oltiin jo ohjat otettu käteen. Kuten tavallista niin tuntui että hämärän tullessa hepo säpsyi enemmän. Nyt oli vielä aika valoisaa. Käynnissä, ohjat tuntumalla, kuskin keskittyminen ihan muualla. Harmonia otti muutaman ripeän sivuaskeleen eikä kuskilla ollut mitään, mistä ottaa kiinni.

Mätkähdin siis kankku edellä hiekkaan. Ohjat pysyi kädessä ja vaikka Harmonia taisi siitä tykätä vähän kyttyrää niin en halunnut sitä riskiä että laukkailee villinä ympäriinsä ja tipahduttaa muutkin. Yläkroppani sain pidettyä mudattomana.

Takaisin kyytiin ja sanoin että 6 % tuli lisää jännitystä tipahtamisesta. Ei siis juurikaan mutta hitusen. Hepo oli enemmän jännittynyt kuin rento. Mutta ihanan helppo oli olla kyydissä. Vaikka meno oli tänään taas mutkaista.

Ravissa meinasi välillä vähän kiirehtiä ja juosta alta. Etenkin raviväistöissä. Kun olisi pitänyt lähteä väistöön niin vauhti vain kiihtyi. Myöhemmin huomasin että huonot väistöt johtuivat alkuun varmaan osaksi siitä että että toinen jalkani oli irti kyljestä. Kun sain kummatkin jalat kiinni ja istunnan pidättämään niin meno parani hurjasti. Vasemmalle väistö oli hankalampaa.

Laukkoja mentiin pitkällä sivulla. Aivan kohtuuttoman paljon vääriä laukkoja. Ei nousseet muutenkaan ihan parhaiten. Pakko oli sitten ruveta nostamaan jo kulmasta että sain myötälaukan. Vasen pyöri huonommin ja taisi jopa pudottaa välillä raville.

Loppuun tehtiin vielä ravi-seis - siirtymiä. Tosi nahkeasti lähti pohkeista liikkeelle. Kun muut alkoivat loppuverkan niin saatiin ohjeeksi tehdä vielä siirtymiä. Tässä vaiheessa hepo vihdoin nasahti kuulolle ja asetukset meni läpi. Tunnin parhaat hetket tulivat kun rupesin ratsastamaan kunnolla eteenkin, pitkä sivu posoteltiin askelta venyttäen, ja ennen kulmaa hevonen muutamassa askeleessa hidasti ravin ja oikeasti astui pysähdykseen. Harmi ettei tästä tullut videoita.

Muuten tuntui että Harmonia kulki tasaisemmin ne hetket kun kevensin. Vaikka onhan siinä jalat paremmin tuntumalla ja ohjia näytin löysäävän vähän.

Loppuun sitten haastevideon teko. Ei oikein houkuttanut lähteä kyytiin takaperin, joten päätin laukata "laukkaympyrän" pitkillä ohjilla. Vaan eihän se oikein kääntynyt. Loppuun vielä vähän kompurointia. Varmuuden vuoksi menin vasenta laukkaa ettei ainakaan innostuisi kiihdyttelemään. Vaan puolipitkällä ohjalla ei meinannut laukka edes nousta. Videolla hepo näyttää pitkältä ja löysähköltä. Ei oikein sovi tamman luonteeseen.

Hevoshaaste feat Harmonia:



Tunnin jälkeen iso H sai olla tallissa pidemmällä narulla ja juoda samalla. Hyvinhän meillä meni vaikka tammalla oli enemmän tilaa.

Ongelmia:
kuski ei pysynyt kyydissä kun hepo säpsähti ja otti sivuaskelia
raviväistöt huonommin kuin viimeksi
meni lähes koko tunti ennen kuin tasottui
hirmuisesti vääriä laukkoja

Parannusta:
märkä kenttä oli kivan pehmeä
keventäessä oli rennompi
pitkin ohjin uskalsi hyvin laukata
tallissa käyttäytyi paremmin
oli kivaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora